Ozbiljna prijetnja

To se moglo očekivati! SAD su upozorene na specifičnu, ozbiljnu prijetnju uoči obilježavanja 10. godišnjice 11. rujna. Prema obavještajnim podacima, iz pakistanskih izvora, navodno trojica pristigla u Ameriku namjeravaju teroristički napad! Od srijede, kada je informacija pristigla, vlasti istražuju njezinu vjerodostojnost. I do sada, tvrde iz FBI-a, teroristi prije svih Al-Qaeda pokazivali su zanimanje za važne datume i obljetnice kako bi se oglasili prijetnjama. Ali...

Poučeni iskustvom, uoči obljetnice napada na nebodere u New Yorku i Pentagon u Washingtonu, kada je poginulo gotovo 3.000 ljudi, podignuta je sigurnost na višu razinu.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg posebno je upozorio na pojačani nadzor nad mostovima, tunelima i javnim gradskim prometom. Rasporedit će se dodatne snage, vidljive i nevidljive, kako to uvijek biva u tako sigurnosno osjetljivim situacijama. Američki predsjednik Barack Obama, koji će u nedjelju prisustvovati komemoraciji na Ground Zero, pozvao je na udvostručenje opreza.
Bez svake sumnje, New York je danas sigurniji nego što je bio prije 10. godina, ali nitko ne može jamčiti sigurnost 100%. Zbog toga, šef newyorške policije upozorava: ne znamo ono što ne znamo! Pokušavamo sve kako bi zaštitili grad, ali živimo u opasnome svijetu.

Podsjetimo da su u proteklo desetljeće Amerikanci dobili Ministarstvo za domovinsku sigurnost, usvojen je zakon odmah u listopadu 2001., koji omogućuje gotovo neograničeno nadziranje. Umjesto građanskih sloboda, oprez je dobio prvo mjesto. Otvoreno društvo postalo je društvo na oprezu. Strah od stranaca, nepoznatog!

Strah ima i te kakvu osnovu, i to ne samo Amerikancima. Desetljeće koje je iza nas potvrđuje globalnu opasnost. Jest da Osame Bin Ladena više nema, ali to nije i kraj terorizmu! Aktivirali su se razno razni imitatori koji se natječu za mjesto prvog, najubojitijeg. Potvrda toga je i previše, najnovije su od prije nekoliko dana: Indija i Pakistan.

U globalnom ratu protiv terorizma učinjene su ozbiljne pogreške. Invazije Afganistana, Iraka teško se mogu nazvati uspješnima. Hoće li nakon odlaska stranih vojnika iz Iraka on biti Americi prijateljska, demokratska zemlja? Hoće li se kabulski režim održati na vlasti kada 2014., kako se planira, NATO napusti tu zemlju? Je li se razmišljalo o tome što će prouzročiti potiskivanje talibana iz Afganistana u Pakistan? Destabiliziranje i onako nestabilne zemlje koja na nesreću ima nuklearno oružje!

Previše pitanja, a premalo jasnih odgovora. Jedino što je izvjesno jest da je međunarodna zajednica daleko bolje pripremljena nakon 11. rujna, antiterorističke mjere nisu samo slova na papiru. Ipak oprez: teroristički napad može uvijek poraziti obavještajni sustav, može se dogoditi nešto o čemu nismo ni sanjali!