Hrvatska kulturna baština u Skoplju

U Etnografskom muzeju u Skopju danas je svečano otvorena izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama, kojoj je namjera približiti našu baštinu ljudima diljem svijeta, kao i podići svijest o važnosti i potrebi očuvanja i njihove nematerijalne kulturne baštine.

Izložbu su otvorili ministrica kulture Republike Makedonije Elizabeta Kančevska-Milevska i ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić.

Hrvatska nematerijalna baštine na izložbi podijeljena je u deset cjelina - Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija Za Križen na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i Ojkanje.

Izložba predstavlja filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Nakon Republike Makedonije, izložba će se u studenom predstaviti u reprezentativnom prostoru Etnografskog muzeja u Budimpešti, najavljeno je iz Ministarstva kulture.