'Palčici' pripala glavna nagrada PIF-a

Glavna nagrada Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF) Milan Čečuk za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je Starom kazalištu Karola Spišaka iz slovačkoga grada Nitra, za predstavu Palčica u režiji Ide Hledikove.

Ta adaptacija slavne Andersenove bajke osvojila je još tri nagrade - za glazbu (Andrej Kalinka), kreaciju lutaka (Martina Fintorova), a za ulogu Palčulienke nagrađena je Lucia Korena.

Parodija na popularnog tajnog agenta 007, češka predstava James Blond Kazališta Alfa iz Plzena, dobila je tri nagrade - za režiju (Tomaš Dvorak), scenografiju i vizualne efekte (Marek Zakostelecky). Za ulogu Redatelja nagrađen je Petr Borovsky.

David Petrović osvojio je nagradu žirija za ulogu Petra Pana u predstavi Petar Pan zgubidan Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, Magdalena Miteva za inscenaciju predstave Ribar i zlatna ribica Državnog kazališta lutaka Vidin iz Bugarske, a Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Gašper Malnar i Miha Arh za kolektivnu animaciju i izvedbu scenske glazbe u predstavi Četiri bremenska svirača Lutkarskog kazališta Ljubljana. Ta je stara narodna priča proglašena  najboljom predstavom festivala prema odluci Dječjeg žirija.

Nagrada Tibor Sekelj, za predstavu s najhumanijom porukom, dodijeljena je Zagrebačkom kazalištu lutaka za Priču o konju, u režiji Zvonka Festinija.

Na 44. PIF-u, koji se od 5. rujna održavao na nekoliko zagrebačkih lokacija, a završen je predstavom Izgubljeni ton ljubljanskih Kazališta lutaka i Kazališta Forum, prikazane su 23 predstave iz Hrvatske i inozemstva, od čega deset u službenom programu.