Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke

U Zagrebu je predstavljen Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke, prvi cjeloviti vodič kroz hrvatsku muzejsku građu, koji obuhvaća tristotinjak muzeja, izložaba i zbirki s fundusom od gotovo sedam milijuna predmeta, objavljen u nakladi Muzejskoga dokumentacijskog centra (MDC).

U vodiču smo akumulirali više od 200 godina muzejskog bavljenja umjetnošću u Hrvatskoj i prikazali kako se ta građa može na popularan način pokazati i iskomunicirati, izjavila je glavna urednica Višnja ZgagaVodič je plod 16-godišnjeg rada na prikupljanju baze podataka MDC-a, a već ove godine nastojat ćemo objaviti i englesko izdanje, dodala je.

Vodič je tiskan sredstvima Ministarstva kulture. Ravnopravno predstavlja zbirke velikih muzejskih ustanova s građom velike kulturne i povijesne vrijednosti, kao i male zbirke i ambijentalne cjeline nastale zahvaljujući maru lokalnih zajednica i pojedinaca. Svaki je muzej predstavljen tekstom, uz izdvojene vrijedne i specifične izloške.

Muzeji u vodiču podijeljeni su po geografskim regijama prikazanim na zemljopisnim kartama, unutar kojih su muzeji grupirani po županijama te zatim po imenima gradova i naselja.

Vodič je koncipiran kao priručnik koji posjetiteljima osim podataka o zbirkama nudi korisne informacije poput adrese, radnog vremena, kontakta, web-adrese, cijene ulaznice, uputa kako doći do muzeja, mogućnosti parkiranja, stručnog vodstva, mogućnosti pristupa za invalide i ostalih pojedinosti o ponudi muzeja.

Izdanje sadržava više od 600 fotografija muzejske arhitekture, postava i pojedinih predmeta, a na naslovnici se nalazi kod QR koji omogućuje pristup mrežnim stranicama MDC-a radi daljnje pretrage i dodatnih informacija preko mobilnih uređaja, javlja Hina.