Otvorene 46. vinkovačke jeseni

Scensko-glazbenim programom Ej, široki slavonski sokače sinoć su u Vinkovcima svečano otvorene 46. vinkovačke jeseni.

Potpredsjednik Vlade RH i premijerkin izaslanik Petar Čobanković, otvarajući 46. vinkovačke jeseni, naglasio je da manifestacija od svojih početaka odraz ljubavi hrvatskog čovjeka prema tradiciji i kulturi, ali i ljubavi prema hrvatskom narodu, hrvatskom duhu i nacionalnoj svijesti.

Vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić u pozdravnoj riječi naglasio je da je u Vinkovačke jeseni utkana slavonska duša, plemenitost i širina slavonskoga čovjeka te da manifestacija dočarava prošlost u izvornu obliku.

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se pod geslom Ej, široki slavonski sokače što su riječi iz predavanja vinkovačkog književnika Joze Ivakića održanog na temu sela u hrvatskoj književnosti 1914. godine u Rijeci.

Na svečanoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni, u nazočnosti niza uglednika iz političkog i javnog života, više od stotinu glumaca, tamburaša, pjevača i vokalnih solista uprizorilo je stare slavonske običaje i onodobne fragmente života slavonskoga čovjeka vezane uz sokak, koji je u staro doba bio i svojevrsni prozor u svijet. Scenariji svečanosti dijelom se oslanjao i na literarna djela vinkovačkih pisaca Joze Ivakića, Ivana i Josipa Kozarca, Josipa Kosora kao i pučkoga pjesnika Ivana Jemrića-Rusa.

Večeras na središnjoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni održava se prvi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, na kojoj će nastupiti 12 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Vojvodine, a sutra će se održati drugi dio smotre uz nastup još 20 KUD-ova.

Najspektakularniji dio Vinkovačkih jeseni održat će se sutra u 10 sati kada će se održati svečani mimohod sudionika 46. vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega, a u kojem će ulicama grada prodefilirati 71 folklorna skupina i oko 3500 njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda.