Festival dizajna u Londonu

Počinje jedan od najpoznatijih godišnjih dizajnerskih događaja u svijetu - London Design Festival koji svake godine tijekom devet dana okupi stotine dizajnera iz svih dijelova svijeta, a britansku prijestolnicu pretvara u svjetsko kreativno središte.

Devetodnevni program obuhvaća više od 280 događaja, izložaba, instalacija, radionica, predavanja i prezentacija organiziranih diljem Londona u suradnji s 200 partnerskih organizacija iz svih područja dizajna i svih krajeva svijeta. Središte svih događaja je Victoria&Albert Museum, najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna u svijetu, gdje će ove godine u sklopu programa Landmark Projects svoju instalaciju postaviti poznati francuski dizajnerski dvojac braća Bouroullec.

Landmark Projects je program u sklopu kojega su neki od najvećih svjetskih arhitekata i dizajnera pozvani da eksperimentiranjem novim materijalima i stvaralačkim procesima razvijaju nove projekte u ključnim londonskim javnim ustanovama ili oko njih.

Festivalske će aktivnosti prvi put obuhvatiti i katedralu St. Paul's. U njezinu je inače zatvorenom jugozapadnom tornju dizajner i arhitekt John Pawson postavio optičku instalaciju od metala, kristala i golemoga konveksnog zrcala Swarowsky, s najvećom lećom koju je ta tvrtka dosad proizvela.

Osim što dovodi svjetske dizajnerske talente, festival je ujedno i komercijalni događaj te se sastoji od, osim brojnih međunarodnih izložaba, i od prodajnog dijela. Tako će u sklopu programa Designersblock u zgradi Farmiloe Building nastupiti mlada hrvatska dizajnerica Ana Tevšić. Predstavit će svoje lustere Twisted i vješalice Chew On This.

Festival je prošle godine privukao 350 tisuća posjetitelja - kupaca, profesionalaca iz svijeta dizajna i studenata iz 22 zemlje.