Sisački povijesni prsten

Ministar turizma Damir Bajs sinoć je u Sisku otvorio Sisački povijesni prsten, najnoviji projekt Turističke zajednice grada Siska realiziran uz financijsku potporu Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma za što je do sada izdvojeno 120.000 kuna.

Sisački povijesni prsten priča je o povijesti grada Siska u sedam slika. Predstavljeno je sedam najvažnijih razdoblja dugostoljetne povijesti grada. U svakom od sedam pravokutnih dijelova na dno je položena karta iż odgovarajućeg povijesnog razdoblja, rubovima sa svake strane teče naziv grada u to vrijeme, oznaka koje je to povijesno razdoblje, postavljena je i lutka obučena u nošnju iż tog vremena kao i odgovarajući uporabni predmet i oružje. Svi su predmeti izrađeni prema originalima pronađenima u Sisku.

Sisački povijesni prsten ilustriran je dvojezičnim (hrvatski/engleski) popratnim tekstom, lutkama Ivane Matijević, a nastao je prema zamisli Mladena Merzela iz 2006. godine.

Ministar Bajs je rekao kako Hrvatska u turizmu ne može ostati samo zemlja mora i sunca, da valja razvijati sve oblike turizma, svakako i kontinentalni, čemu projekti poput Sisačkog povijesnog prstena mogu samo doprinijeti.