Satelit se raspao, dijelovi pali u Kanadu?

Satelit mase od šest tona raspao se pri padu kroz Zemljinu atmosferu rano jutros, a njegovi ostaci najvjerojatnije su pali na kanadski teritorij, objavila je NASA, a prenose agencije. Prema izvješćima na Twitteru, više krhotina palo je nedaleko od Okotoksa, gradića južno od Calgaryja u zapadnoj Kanadi. Znanstvenici nisu mogli odrediti točno vrijeme i lokaciju UARS-ova pada zbog nepredvidljive putanje satelita pri ulasku u gornje slojeve atmosfere.

NASA je predvidjela da će se satelit rasuti u pojasu dugačkom oko 800 kilometara te da će krhotine pasti bilo gdje između 57 stupnja sjeverne geografske širine i 57 stupnja južne geografske širine. U tom je prostoru najveći dio naseljenih područja. Stručnjaci su izračunali da je vjerojatnost 1 prema 3 200 da krhotine satelita pogode nekog od 7 milijardi stanovnika Zemlje.

Disfunkcionalni satelit za istraživanje gornje atmosfere - UARS, lansiran je 1991., a isključen 2005. nakon završetka misije. Satelit, vrijedan 750 milijuna dolara, na svojoj je misiji mjerio koncentracije ozona i drugih kemijskih spojeva koji se nalaze u Zemljinu ozonskom omotaču, kako bi se bolje razumjelo kako gornja atmosfera utječe na naš planet. Bilježio je i brzinu vjetra, temperature u stratosferi te energiju koju Zemlja prima od Sunca.