Ispod Goye otkriven Goya

Analizirajući Goyin Portret don Ramona Satuea, koji se nalazi u amsterdamskom Rijksmuseumu, stručnjaci su otkrili drugu sliku slavnoga španjolskog slikara, prenosi Hina.


Otkriće je omogućila nova tehnika kemijske analize uz pomoć fluorescentnih rendgenskih zraka. Znanstvenici su, analizirajući slojeve slike, otkrili da je ispod nje skriven portret nekog časnika napoleonske vojske. Njegovo lice nije najbolje definirano, ali konjanička odora i oznake čina pokazuju da je riječ o generalu. Možda je čak riječ i o Josephu I. Bonaparteu, španjolskome kralju pod francuskom okupacijom i starijem Napoleonovu bratu.


Analiza svih slojeva bez dodira


Pokretnim skenerom možemo analizirati sve slojeve slike, objasnio je Joris Dik s nizozemskog Tehničkog sveučilišta u Delftu dodavši da su tako rekonstruirane boje koje se nalaze ispod slike vidljive publici. A sve smo to uspjeli ne dodirnuvši platno, napomenuo je. Tehniku je sa suradnicima razvio zajedno s belgijskim sveučilištem u Antwerpenu.


Portret don Ramona Satuea jedino je Goyino djelo sačuvano u nekom nizozemskome muzeju. Pretpostavlja se da je Goya (1746.-1828.) naslikao francuskoga časnika između 1808. i 1813., kada se francuska vojska povukla iz Španjolske. Nekoliko godina poslije slikar je preko nedovršena osvajačeva portreta koji bi ga mogao kompromitirati naslikao Satuea. Novo je djelo s vremenom postalo jednim od najvrednijih slikarevih platna.


Kada 2013. bude dovršena rekonstrukcija Rijksmuseuma, slika će se vratiti u njegovu središnju zgradu.