Između kista i pera

Prošlo je godinu dana otkako je naš majstor kista Dimitrije Popović u muzeju Mimara izložio svoj likovni ciklus Salome, za koji mu je muza bila Severina. Kontroverzije koje je tim projektom izazvao u javnosti nisu ga nimalo pokolebale u namjeri da ostane vjeran svom poimanju umjetnosti. Sada iz njegove likovno-književne radionice izlazi i nova zbirka eseja.

Kada je prošle godine poslao jednu svoju kratku priču na natječaj za uglednu Večernjakovu nagradu Ranko Marinković, Dimitrije Popović učinio je to bez velikih očekivanja. No kad se našao među troje nagrađenih, postalo je sasvim jasno da će priča Porođaj s novinskih stranica prijeći u neku novu Dimitrijevu knjigu - Smrt Danila Kiša.  U knjižare još nije stigla, tek je čeka hrvatska promocija.

Knjiga priča Smrt Danila Kiša samo je jedna u nizu koje je Dimitrije Popović ispisao posljednjih godina. Kaže, događaji iz života su mu oduvijek bili zanimljivi literarni motivi. Jedna od njih je i tema smrti. A Dimitrije Popović joj je gledao u oči... Nije tajna, karcinom glasnica donio mu je duboko proživljeno iskustvo bolesti, ali i produbio njegov odnos prema smrti.

Koliko god bile protkane temom smrti, nove su Dimitrijeve priče, zapravo, na tragu života... Razloga za pesimizam u njima nema. Baš kao i u mnogim njegovim, nerijetko kontroverznim, radovima pred kojima se nađemo kao promatrači, nerijetko postavljajući pitanje o njihovom smislu.

Što još priprema Dimitrije Popović, pogledajte u videoprilogu.