Tito u Vatikanu

U Novinarskom domu u Zagrebu predstavlja je knjiga Silvija Tomaševića Tito u Vatikanu - Stepinčev progonitelj kod pape Pavla VI. Silvije Tomašević, dugogodišnji dopisnik brojnih hrvatskih medija iz Rima, među ostalima i HRT-a, podsjeća na prvi i jedini boravak Josipa Broza u Vatikanu. 

Prvi je put šef neke socijalističke države službeno posjetio Svetu Stolicu u ožujku 1971. godine. I danas mnogima u Vatikanu nije drago što je papa Pavao VI. primio onoga tko je dao zatvoriti blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. S druge strane, Tomaševiću je Isusovac Federico Lombardi, predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice, rekao kako je Vatikanu bilo važno otvaranje prema čelniku Pokreta nesvrstanih, koji je upravljao državom ipak drugačije od drugih komunističkih diktatora. 

U mozaičnoj knjizi Tito u Vatikanu iznose se i detalji o tome kako se u Vatikanu gledalo na Tita, komunizam, Jugoslaviju i Hrvatsku. Susret Tita, kao šefa socijalističke države, i Pape, kao suverena vatikanske države i poglavara najveće vjerske zajednice u svijetu, imao je te 1971. godine povijesnu važnost. Razgovor pape Pavla VI. i maršala Tita trajao je čak 75 minuta, dulje nego s bilo kojim državnikom koji je do tada bio u Vatikanu. 

Gostovanje Silvija Tomaševića u studiju Hrvatske uživo pogledajte u videoprilogu.