Papa u Njemačkoj: Zajedno protiv oluje

Papa Benedikt XVI. stigao je u rodnu Njemačku. Planiran je četverodnevni posjet koji će biti i politički i ekumenski. Benedikta XVI. u berlinskoj zračnoj luci dočekali predsjednik Christian Wulff, kancelarka Angela Merkel te nekoliko ministara.

Nakon susreta s predsjednikom Christianom Wulffom te kancelarkom Angelom Merkel, Sveti otac u Bundestagu je održao govor kojeg nije došla poslušati nekolicina zastupnika. Smatraju da to nije u skladu s vjerskom neutralnošću države.

Nekoliko tisuća osoba okupilo se u Berlinu prosvjedujući protiv posjeta Benedikta XVI. S transparentima Papa, idi kući prosvjedovali su većinom pripadnici homoseksualnih udruga, ateisti i žrtve zlostavljanja.

Papa je održao misu na otvorenom, u kojoj je aludirao na pedofilske skandale koji potresaju Crkvu. Na stadionu ga je dočekalo 70.000 ljudi koji su ga pozdravljali i prinosili mu djecu na blagoslov. Mir s vama, rekao je okupljenima među kojima je bila i kancelarka Angela Merkel i drugi njemački političari. Ostati uz Krista znači ostati uz Crkvu, rekao je Benedikt XVI. i dodao kako je Crkva najljepši dar od Boga i kao univerzalni sveti sakrament povezuje vjernike s Kristom. Zajedno se moramo suprotstaviti oluji i jedan drugoga zaštititi, rekao je Papa.

Izjavio je da razumije kako su mnogi šokirani zločinima otkrivenim u crkvenim institucijama. Nijemce je pozvao da ne napuštaju Katoličku crkvu.