"Krajolik nulte točke"

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvorena je retrospektivna izložba Ivana Ladislava Galete Krajolik nulte točke. Na izložbi se do 17. studenoga mogu vidjeti radovi od 1968. godine do danas.

Predstavljeni su radovi počevši od Galetinog prvog filmskog uratka Metanoia (1968), preko svojevrsne rekonstrukcije izložbe Kretanje, njegove prve izložbe održane u Galeriji studentskog centra u Zagrebu 1974. godine, do niza filmskih scenarija koje je razvio u samodostatnu umjetničku formu, kao i nezaobilaznih remek-djela eksperimentalnog filma kao što su Dva vremena u jednom prostoru, 1976-1984, PiRâMídas 1972-1984 (1984), sfaĩra 1985-1895 (1984), Water Pulu 1869-1896 (1987/88) i WAL(L)ZEN (1989) ili END ART.

Uz filmove, kao ključne nositelje strukture izložbe, velika je pažnja posvećena multimedijskom opusu pripremnih faza pri izradi scenarija filma. Također će biti predstavljen i važan element u Galetinu stvaralačkom opusu, predavački performansi u kojima na neobičan način tumači različita znanja o svijetu i umjetnosti, a vizualizira ih i dokumentira na školskim pločama.

Izložba daje podjednako dobar uvid u Galetin umjetnički opus, kao i u njegovu veoma specifičnu umjetničku i životnu filozofiju u bezuvjetnom suglasju s prirodom.

Njegov je rad na istraživanjima jezika medija fotografije, filma, televizije i videa, te u novije vrijeme i mogućnosti interneta, dobio ugledna priznanja u europskim i izvaneuropskim krugovima medijske umjetnosti. Galetini su filmovi prikazivani na prestižnim filmskim i umjetničkim manifestacijama i festivalima eksperimentalnog filma, a radovi mu se nalaze u važnim muzejskim zbirkama.