Siromašni teže do visokog obrazovanja

Eurostudentovo istraživanje pokazalo je da je u Hrvatskoj otežan pristup visokom obrazovanju za studente iz obitelji s nižim prihodima, koji ne mogu računati na punu financijsku pomoć roditelja te su često prisiljeni raditi, izvijestio je Institut za razvoj obrazovanja.

Izgledi za nastavak školovanja u Hrvatskoj na visokoškolskoj razini znatno su veći za studente višeg socioekonomskog statusa, kaže se u istraživanju Eurostudenta, koje su u Hrvatskoj proveli Institut za razvoj obrazovanja i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

I međunarodna istraživanja pokazuju da su studenti nižeg socioekonomskog statusa u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na svoje bolje stojeće kolege. U tom smislu, postoji opasnost da sustav visokog obrazovanja pridonosi raslojavanju društva i jačanju društvene nejednakosti.

Rezultati Eurostudentova istraživanja za Hrvatsku pokazuju nam, navodi Institut, da bi Hrvatska trebala uvesti zakonske i institucionalne mjere koje bi pridonosile jednakim mogućnostima pri studiranju, s posebnim naglaskom na pojedince iz ranjivih skupina društva. To je ujedno i poruka Sajma stipendija koji će se održati 19. listopada.