Drago Gervais Fundi i Rakovcu

Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade Drago Gervais, koju dodjeljuje grad Rijeka, ocijenilo je najboljima zbirke poezije Željka Funde iz Varaždina u kategoriji neobjavljenog djela te Milana Rakovca iz Zagreba za objavljeno djelo na čakavskome narječju u protekle dvije godine.

Rukopis Željka Funde nosi naslov Gdje je danas Jadranka Kosor?, a Rakovčeva knjiga objavljena je 2009. godine u nakladi Društva hrvatskih književnika pod naslovom Beside priletuća. u povjerenstvu su bili Robert Bebek, Milorad Stojević, Elis Deghengi Olujić, Maja Hrgović i Ivica Prtenjača. Njihove se odluke šalju gradonačelniku na prihvaćanje.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je nagrada Drago Gervais premašila okvire Rijeke, dodajući kako je to danas ugledna književna nagrada. Ove godine na natječaj je iz svih krajeva Hrvatske, pa čak i iz Slovačke, stiglo 45 rukopisa neobjavljenih djela te 13 prijedloga objavljenih knjiga na čakavskome narječju.

Književna nagrada Drago Gervais dodjeljuje se od 1951. godine. Do 1974. dodjeljivala se svake godine, a od tada svake druge godine. Nagrada se sastoji od 20.000 kuna koje se dodjeljuju u dvije kategorije te od izdavanja neobjavljenog djela. Svečano uručenje nagrada bit će 25. listopada u riječkoj Gradskoj vijećnici.