Zakonom protiv kilograma

Liječnici upozoravaju - svako je peto dijete u Hrvatskoj debelo. Kao najdrastičniji primjer navodi se 14-godišnjakinja s čak 160 kilograma koja je primljena u KBC Zagreb. Zbog toga se i zakonom odlučilo boriti protiv kilograma, počevši od vrtića u kojima se već nekoliko godina primjenjuje normativ zdrave prehrane.

U vrtićkim jelovnicima uvode se neke nove namirnice koje djeca nisu do sada imala prilike jesti kao što su proso, bob, slanutak. No novu hranu djeca teško prihvaćaju. Epidemija pretilosti zahvatila je Hrvatsku. Posljedica je to povećane konzumacije tzv. praznih kalorija. Različita peciva, sendviči, sokovi lako su dostupna zamjena za hranjiv obrok.

Roditelji i djeca puno jedu grickalice i proizvode koji imaju jako puno soli, a u stvari su nutritivno jako siromašni, energijski jako bogati. Pa tako recimo 100 grama čipsa ima otprilike 50 grama čiste masnoće i jednu žličicu soli, upozorava voditeljica Odjela prehrane KBC-a Zagreb Eva Pavić.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najviše je pretile djece na Srednjem istoku, u srednjoj i istočnoj Europi te u Sjevernoj Americi. Sva ta djeca jedu previše, a kreću se premalo.

Takvoj djeci uopće nije problem pojesti jedno pečeno pile s prilogom i onda to zaliti visokokaloričnim pićima, smatra voditelj Zavoda za endokrinologiju i dijabetes prof. dr. sc. Miroslav Dumić.

Pretila djeca izložena su velikom riziku oštećenja gotovo svih organa. Iako roditelji često misle da im je dijete debelo zbog hormonskih poremećaja, samo u 1% slučajeva to je stvaran razlog. Debljina je posljedica loših prehrambenih navika i nekretanja.