Spor riješiti prema europskim normama

Odnosi INE i MOL-a bili se i jedna od tema razgovora predsjednika Ive Josipovića i njegova mađarskog domaćina Pala Schmitta u Budimpešti. Mađarski je predsjednik istaknuo kako je njegova zemlja spremna provesti punu istragu o odnosima dviju kompanija, bez kompromisa prema korupciji, ali da to nikako neće utjecati na prijateljske odnose dviju zemalja.

Pri tome su se složili da moguća odluka hrvatske Vlade o ograničavanju strateškog vlasničkog udjela mora biti u skladu s europskim normama.
Hrvatska neće poduzeti nešto što nije u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, a slučaj INA-e i MOL-a riješit će se onako kako to traže načela pravde i pravne države, istaknuo je Josipović.

Prije Sabora izmjene zakona o Ini šalju se u Bruxelles

Dodao je kako zadnje informacije govore da će se hrvatska vlada prije odluke o donošenju zakona o ograničenju vlasništva nad INA-om savjetovati s Bruxellesom. Imam povjerenja da će vlada postupiti u najboljoj vjeri u odnosu na INA-u i europsku budućnost, kazao je Josipović. Hrvatski predsjednik pojasnio je kako je motiv vlade spriječiti da korupcija, ako se dokaže, trajno utječe na odnose u toj strateški važnoj tvrtki.

Hrvatski predsjednik sutra nastavlja dvodnevni službeni posjet Mađarskoj razgovorom s predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koverom i predstavnicima Hrvatske državne samouprave te posjetom hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu u Budimpešti.