Ciklus suvremenoga japanskog filma

Ciklus suvremenoga japanskog filma, u sklopu kojega će biti prikazano sedam filmova nastalih u rasponu od četrdeset godina, održat će se od 4. do 12. listopada u zagrebačkom kinu Tuškanac.


Ovogodišnji ciklus filmova Japanske fundacije, u organizaciji Japanskog veleposlanstva u Zagrebu, povezuje uzbudljiva napetost autorskog i žanrovskog u filmovima između dva prodora japanske kinematografije udaljenih četrdesetak godina, od melodramatskog Nikkatsu film noira za Yujira Ishiharu, kao mekše varijante filma mladih nakon taiyozoku filmova sredinom pedesetih, do prvih filmova Takeshija Kitana početkom devedesetih, ustvrdila je u najavi filmska kritičarka Tanja Vrvilo.


Ciklus otvara Masuda


Izbor iz japanske kinematografije otvorit će film Crveni rupčić, majstora žanra Toshia Masude iz 1964., o nekad uglednom policijskom detektivu iz Yokohame koji dvoji o povratku starom načinu života. Slijedi još jedan krimić, Nasilni policajac iz 1989. To je prvijenac jednog od najpoznatijih japanskih suvremenih redatelja Takeshija Kitana, u kojemu on tumači glavnu ulogu - policajca staroga kova čija je jedina policijska metoda nasilje.

Na programu su još dva Kitanova filma, 'slapstick' komedija Radite li one stvari? iz 1994. te Vrelište iz 1990., o nevoljama neuspješnog igrača bejzbola i jednako lošeg zaposlenika benzinske postaje koji se zamjeri šefu yakuze. Film Topli izvori Akitsu Kijua Yoshide iz 1962. prati život bolesnog studenta u vrijeme Drugoga svjetskog rata, dok je u središtu filma Čovjek koji je izazvao vihor Umetsugua Inouea iz 1957., bivši zatvorenik koji nakon odsluženja kazne pokušava ostvariti glazbenu karijeru.


Bit će prikazana i Balada o Narayami Shoheija Imamure iz 1983. Imamura je te godine osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu. Priča je utemeljena na običaju da, zbog siromaštva i nestašice hrane, svatko tko napuni 70 godina mora otići na planinu Narayama i ondje umrijeti.