Predstavljene knjige Branka Kostelnika

Popkalčr i Eros, laži i pop-rock pjesme, naslovi su dviju knjiga o fenomenu pop-kulture predstavljenih sinoć u Muzeju suvremene umjetnosti. Autor Branko Kostelnik u njima obuhvaća stranu i domaću glazbu, dizajn i likovnu umjetnost u posljednjih dvadesetak godina.

Knjige su predstavljene, baš kako i dolikuje, uz glazbenu pozadinu i film u kojem pjevaju Ramonesi, Blondie, Patty Smith. 

U Popkalčru Kostelnik se bavi svim pojavnostima popularne kulture - najviše, naravno, glazbom, ali jednako zanimljive tekstove ispisuje i o dizajnu, likovnosti te fenomelogiji kiča i turbofolka. Popkalčr daje odličan uvid u povijest pop-kulture u nas posljednjih petnaestak godina te iscrtava okvire u kojima se ona u različitim političkim okolnostima manifestirala.

Eros, laži i pop rock-pjesme govori o lako uočljivim, ali najčešće uporno prešućivanim, porocima hrvatske popularne glazbe. U ovoj kratkoj anatomiji glazbene industrije koja je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća s neskrivenim uzbuđenjem otkrivala draži tržišnoga gospodarstva i komercijalni potencijal nacionalne identifikacije Kostelnik poglavito secira androcentrizam, seksizam i opsesiju profitom.

Obje knjige zaintrigirat će čitatelje željne prisjećanja na izvrsne koncerte, zanimljive fenomene i glazbenike iz Kostelnikove perspektive koji se proučavanjem popularne kulture bavi desetljećima.