Pretpovijesni crteži - djelo trogodišnjaka

Neki od pretpovijesnih crteža pronađenih u špilji u Francuskoj djelo su trogodišnjaka, zaključili su znanstvenici na temelju provedenih istraživanja, prenosi BBC.

U blizini crteža starih 13.000 godina u Špilji stotinu mamuta u Rouffignacu pronađeni su crteži koji se sastoje od udubina izvučenih prstom po mekoj površini. Temeljem nove metode kojom se može otkriti dob i spol osobe koja je prstom iscrtala površinu, znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu zaključili su da je najproduktivniji crtač bila petogodišnja djevojčica.

Takvih dječjih crteža ima u svim špiljskim dvoranama, rekla je arheologinja Jess Cooney koja je provela istraživanje sa Leslie Van Gelder s američkog sveučilišta Walden. Pronašli smo crteže djece u dobi od tri do sedam godina, a uspjeli smo identificirati četvero djece uspoređujući tragove koje su ostavili, rekla je Cooney.

Špilje u Dordognei na zapadu Francuske, otkrivene u 16. stoljeću, posjećuju tisuće ljudi diveći se crtežima mamuta, nosoroga i konja u spletu dvorana dugom osam kilometara. No, tek su 1956. stručnjaci otkrili da su najdramatičniji crteži pretpovijesni.

Arheolozi su 2006. zaključili da su neke crteže u obliku udubina izvučenih prstom izradila djeca jer se od ostalih slikarija razlikuju po tome što na njima nema pigmenta. Jedna je špilja puna dječjih rezbarija tako da se čini da je to bio poseban prostor namijenjen njima, no ne možemo odgonetnuti je li u pitanju bila igra ili obred, dodala je Cooney.