Shema je željela voziti!

U velikom dijelu svijeta ovo bi graničilo s ludošću, mnogima bi više zvučalo kao loš vic nego istina, stvarnost, dapače praksa u jednoj od zemalja suvremenog svijeta. Naime, Shema iz naslova je Saudijka koja je naumila ni manje ni više nego sjesti za volan i odvesti se, nije važan razlog, na neko mjesto u Jeddi, gradu u Saudijskoj Arabiji!

Nadzornici ćudoređa odmah su je zamijetili, prijavili i osudili, standardno na 10 udaraca bičem kako joj takva što više ne bi palo na pamet! Odluka je bila u procesu provođenja, kad se oglasio ni manje ni više sam kralj Abdullah! Nije se, barem se nije saznalo, do sada miješao u odluke pravovjernih sudaca koji utjeruju ljude u stoljećima stare kanone ponašanja, ali došlo je i to vrijeme...

Samo prije tjedan dana na velika zvona objavljeno je da će Saudijke za četiri godine napokon moći glasovati na idućim lokalnim izborima. Do sada pravo na odlučivanje u kraljevstvu imaju samo muškarci! Kako su lokalni izbori upravo gotovi, žene moraju čekati nove da bi mogle prakticirati to novo stečeno pravo. Ne samo da će moći birati, već se i kandidirati. Inače to su jedini izbori u državi jer je sve ostalo davno odlučeno: ili vjerski ili kraljevski!

Nisam sigurna kako će žene voditi kampanju kada ni na ulicu ne smiju bez muške pratnje, a da ne govorimo o samostalnom iznošenju u javnost vlastitog mišljenja. Tradicionalno: ne mogu voziti automobil, bicikl još manje, ne mogu raditi na većini radnih mjesta, ne mogu u restoran, ne mogu putovati bez pratnje itd.

Znajući sve to, Shema se odlučila: sjest će za volan i voziti se pa što bude! I bilo je, odmah. Nije ona jedina koja je pokušala isto - još dvije Saudijke čekaju presudu za isti zločin!

Mnogi su zato ostali iznenađeni da je donesena odluka o glasovanju! Međutim daleko je to od važnih, zapad ih zove liberalnih, promjena u samom sustavu zemlje!

Podsjećam da je od početka godine 33 ljudi ostalo bez glave, od, kako to nazivaju, pravedne ruke krvnika! Jeza!

Nema šale s drakonskim zakonima, zbogom nadama da će skoro omekšati sudstvo u kojem kler vodi glavnu riječ. Prema nekim naznakama zakoni će se i pooštriti ako je to moguće. Riječ je o sumnjama za terorizam! Definicija terorizma sadrži nejasnoće kao: ugrožavanje nacionalnog jedinstvašteta interesima države... Prevedeno svako javno izrečeno nezadovoljstvo moglo bi završiti s pravednom rukom krvnika.

Ako se govori o arapskom proljeću, kojem je imanentan poziv na veću slobodu, Saudijci se tome u velikom opsegu ne trebaju nadati. Kakvo proljeće, pa kod njih je stalno ista sezona! Bez obzira na to koliko mladi žele promjene: veća prava i promjenu ustava, koriste društvene mreže za vrlo oštru kritiku sustava, donositelji odluka u ovoj apsolutnoj monarhiji teško da će biti i nositelji važnih promjena, korekcije su dio njihove milosti, a ne pravo naroda. Kralj Abdullah ima 89 godina, princ nasljednik Sultan 87 i pobolijeva, dok treći po redu nasljeđivanja, ministar unutarnjih poslova princ Nayef ima 78 i nije najboljeg zdravlja.

Za razliku od ostalog arapskoga svijeta, a to je važno, Saudijci dobro žive, nema naznaka da će nafta, dotok novca, presušiti. Mnogi, gledajući na korist, ne potiču promjene. Misao vodilja i dalje im ostaje: nije još vrijeme za to!