Prvi put u Hrvatskoj i glazba ima svoj dan

Diljem svijeta slavi se Međunarodni dan glazbe i to pod okriljem UNESCO-a koji je prepoznao ono što svi znamo, a to je da glazba spaja ljude.

Dan glazbe prvi se put slavi i u Hrvatskoj, zahvaljujući našem uglednom violinistu Goranu Končaru, a želja je da se okupe veliki i mali ljubitelji glazbe te oni koji će to tek postati.
Program je organiziran u zagrebačkom Međunarodnom centru za usluge u kulturi. Besplatni koncerti, predavanja i lutkarsko-igrana predstava podsjetit će djecu i roditelje na ljepotu i značenje glazbe u našim životima.

Prof. Goran Končar, predsjednik Instituta hrvatske glazbe i sudionik UNESCO-va projekta "The Right to Music", održat će kratki govor o načinu na koji glazba spaja ljude, kulture i ideje. Nakon toga će sa kćerkom, violončelisticom Ljerkom Končar-Gamulin odsvirati nekoliko kompozicija.

U drugim će glazbenim programima nastupiti 'mlade nade' - studenti Muzičke akademije u Zagrebu.

Idejni tvorac Dana glazbe, slavni virtuoz na violini Yehudi Menuhin, tijekom cijelog života zagovarao je promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.

Posebno mu je bilo stalo do glazbeno-umjetničkog poticanja mladih. Njegova je omiljena rečenica glasila: Iz neke glazbene škole obično ne izlaze kriminalci. Slijedeći njegov primjer, od 1975. glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada obraćaju se upravo najmlađima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe, te o njezinu mjestu u modernom životu.