U Booksi 'Iz Prištine s ljubavlju'

Nama gotovo potpuno nepoznata književnost s Kosova predstavit će se do srijede u Književnom klubu Booksi u sklopu Revije malih književnosti. Radi se o festivalu koji predstavlja suvremene autore mlađega naraštaja iz zemalja regije, koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, a u Hrvatskoj im knjige nisu objavljene.

Nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Srbije i Rumunjske ove će se godine predstaviti književnici i književnice s Kosova koje je odabrao dramaturg, prozni pisac i scenarist Jeton Neziraj. Napisao je više od 15 drama koje su izvođene na Kosovu, u europskim zemljama i Americi te prevedene na nekoliko svjetskih jezika. Zagrebačkoj će se publici tako predstaviti Genc Kadriu, Ervina Halili, Avni Rudaku, Shpëtim Selmani, Halil Matoshi, Ardian Haxhaj, Arben Idrizi i Ballsor Hoxha.

Za razliku od dosadašnjih Revija koje je udruga Kulturtreger organizirala sama, uz pomoć selektora, ovogodišnja Revija organizirana je u partnerstvu s beogradskim Betonom, kulturno propagandnim kompletom koji izlazi uz dnevni list Danas. Beton je ove godine uredio antologiju nove albanske književnosti Kosova pod nazivom Iz Prištine, s ljubavlju u kojoj je predstavljeno 19 književnika i književnica s Kosova prema izboru Neziraja.