Nobelova nagrada pjesniku Transtroemeru

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je švedskom pjesniku Tomasu Transtroemeru, objavio je Odbor za dodjelu nagrada.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija, koja ima 18 članova koji tu čast zadržavaju doživotno. Među sadašnjim članovima, poznatima pod nadimkom De Aderton (osamnaestorica), su istaknuti švedski književnici, lingvisti, profesori književnosti, povjesničari i ugledni pravnici.

Osamdesetogodišnji laureat, najpoznatiji je živući skandinavski pjesnik čija su djela prevedena na pedesetak jezika.

Rođen je u Stockholmu, 15. travnja 1931. Odgojila ga je majka učiteljica nakon prerane očeve smrti. Nakon završene srednje škole studirao je povijest književnosti i poetiku, povijest religije i psihologiju na Sveučilištu u Stockholmu. Završivši studij, zaposlio se kao asistent na Institutu za psihometriku Sveučilišta u Stockholmu. Radio je i kao psiholog u Roxtuni, ustanovi za mlade delinkvente u blizini Linkoepinga. Godine 1990. pretrpio je težak moždani udar nakon kojega više uopće ne može govoriti.

Prvu zbirku pod jednostavnim naslovom 17 pjesama, objavio je s 23 godine, još kao student psihologije. Zbirka je odmah nazvana najboljom debitantskom zbirkom desetljeća.

Zbirkama koje slijede: Hemligheter pa vägen (1958.), Den halvfärdiga himlen (1962.) i Klanger och spar (1966.) učvršćuje svoj položaj među kritičarima i čitateljima kao vodeći pjesnik svoje generacije.

U zbirci Östersjöar (1974.) Transtroemer prikuplja fragmente obiteljske kronike s otoka Runmaroe u stockholmskom arhipelagu gdje je ljetovao još kao dječak. Sjećanja na odrastanja tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća zabilježio je u memoarima objavljenim 1993. U zbirkama koje objavljuje nakon udara Sorgegondolen (1996.) i Den stora gatan (2004.), Transtroemer skreće prema još sažetijim i zgusnutijim formama.