Počinje VII. festival slijepih i slabovidnih

U Zagrebu - izniman kazališni događaj. Počinje sedmi Međunarodni festival slijepih i slabovidnih. U  kazalištu Vidra večeras ga otvara Molierov Škrtac. U šest dana koliko će festival trajati odigrat će se devet predstava i održati brojne radionice i okrugli stolovi.

Blind in theater (BIT) jedinstvena je manifestacija u svijetu koju je prije 12 godina prvi put organiziralo Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" iz Zagreba. Na ovogodišnjem BIT-u predstavit će se gosti iz Njemačke, Velike Britanije, SAD-a, Grčke, Slovenije, Srbije. Što mogu glumci okupljeni u "Radionicu integracije", koju vodi poznati beogradski glumac Predrag Miki Manojlović, pokazat će u predstavi "Hodnici žuti, purpurni, plavi".

Festival pak večeras otvara domaćin, kazalište "Novi život" ovogodišnjom predstavom "Škrtac". Na tom Molierovu remek-djelu radilo se više mjeseci. Premijere u Vidri bila je još proljetos. Glavni lik, okrutni i pohlepni Harpagon u predstavi, ujedno je i ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih. Uoči ovogodišnjeg festivala osvrnuo se na status toga najstarijeg kazališta slijepih u svijetu.

Nakon 63 godina rada biti udruga nije nimalo lako, borimo se za svoj status, pokušavamo proći sve žanrove u kazalištu i, evo, vratili smo se klasici, u doba recesije igramo u baroknim kostimima, rekao je Vojin Perić, ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život".

Bez obzira na teškoće, ponajprije financijske s kojima se kazališta za slijepe i slabovidne osobe susreću, festival uspijeva okupiti talentirane i kreativne koji ruše predrasude. Što su nam ove godine pripremili, pogledajte u Vidri do 12. listopada.