Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Hrvatska slavi Dan neovisnosti, povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Dan nakon što je zrakoplov Jugoslavenske vojske raketirao Banske dvore Sabor je u podrumu Inine zgrade u Zagrebu jednoglasno proglasio hrvatsku neovisnost. Tim je činom utvrđeno da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo bivše države te da ne priznaje nijedan pravni akt bilo kojeg tijela bivše federacije koja kao takva više ne postoji.

Državni čelnici položili su jutros vijence i zapalili svijeće na zagrebačkome groblju Mirogoju prisjećajući se poginulih hrvatskih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks s izaslanstvima položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te pokraj zajedničke bolnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Ivo Josipović s izaslanstvom vijence je položio i na grob Narodnih heroja te na grob Ivice Račana, hrvatskog premijera u razdoblju od 2000. do 2003.

Nakon polaganja vijenaca Josipović je, u prigodi 20. obljetnice proglašenja hrvatske neovisnosti, istaknuo kako smo u proteklih 20 godina kao država napravili puno, očuvali neovisnost u teškom i krvavom ratu, ali i napravili brojne reforme zahvaljujući kojima smo pred potpisivanjem ugovora s Europskom unijom.

Ostalo je još jako puno stvari koje moramo učiniti, u prvom redu u gospodarstvu koje zaista ne stoji dobro, ali tu su i daljnji izazovi u izgradnji demokracije i ljudskih prava, rekao je Josipović u kratkoj izjavi novinarima, čestitajući svim hrvatskim građanima i građanima Dan neovisnosti, kada je Hrvatska u punom smislu postala neovisna država.

Kod spomen-obilježja Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, Središnjeg križa i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana vijence je položilo i izaslanstvo HDZ-a, predvođeno glavnim tajnikom Brankom Bačićem.

U povodu Dana neovisnosti Hrvatski sabor održao je prekjučer svečanu sjednicu. Tom su prigodom dodijeljene državne nagrade za znanost za 2010.