"Mrzim istinu!" najbolja predstava

Prema jednoglasnoj odluci žirija, predstava Teatra &td "Mrzim istinu", u režiji i prema konceptu Olivera Frljića, osvojila je nagradu "Dr. Branko Gavella" ovogodišnjih "Gavellinih večeri" kao predstava koja se u potpunosti izdvojila u ovogodišnjem izboru festivala, objavljeno je na dodjeli nagrade koja nosi ime osnivača kazališta u Frankopanskoj.

Po snazi kazališnog izričaja, radikalnosti dispozitiva koje razlaže te jednostavnosti i prohodnosti procedure, predstava "Mrzim istinu" najavljuje jedno novo kazališno doba u kojemu radikalne autorske estetike uspijevaju pronaći istinski dijalog sa svim članovima kazališne zajednice, istaknuto je u obrazloženju koje je pročitao Saša Božić, predsjednik žirija.

Prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su bili još Ingeborg Appelt i Ivor Martinić, posebno je istaknulo uigrani ansambl predstave koji s lakoćom odgovara na redateljske zahvate u propitkivanju vječitih tema istinitosti teatarskog iskustva i manipulacije svim njegovim zadatostima.

U predstavi, putem koje autor umjesto patetičnog prepričavanja jedne obiteljski povijesti, daje uvid i rastvara složene odnose unutar svoje obitelji, glume Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković, koji su uz redatelja u "Gavelli" primili nagradu.

Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je i da su ovogodišnje "Gavelline večeri" pokazale među ostalim zanimljive tendencije novijih produkcija, povratak glumcu i redateljske napore da se inovativno uđe u dijalog s kazališnim klasicima propitujući problematični trenutak suvremenosti.

Na 26. "Gavellinim večerima" izvedeno je sedam hrvatskih predstava prema izboru dramatičara, pjesnika i romanopisca Tomislava Zajeca. Izvan konkurencije, a nakon uručenja nagrade (zlatnika s likom Branka Gavelle), izvedena je još predstava "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u produkciji Ateljea 212 iz Beograda i režiji Jagoša Markovića, prenosi Hina.