HSP dr. A. Starčević i HČSP počeli kampanju

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava zajedničku koalicijsku kampanju za parlamentarne izbore započele su danas iz Rakovice, gdje se slavi 140. obljetnica rakovičkog ustanka. Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je da je Rakovica odabrana jer je vođa ustanka Eugen Kvaternik bio pravaš.

Ako je Kvaternik mogao položiti svoj život za slobodnu Hrvatsku, najmanje što mi možemo učiniti je nastaviti tu borbu za Hrvatsku, kazala je.

Ona i predsjednik HČSP-a Josip Miljak složili su se da je njihov izborni program istovjetan, a glavne odrednice su očuvanje hrvatskih nacionalnih interesa i očuvanje hrvatskog naroda, kao i to da Hrvati ostanu živjeti u Hrvatskoj, a ne da se iseljavaju. Tomašić je ustvrdila da će to biti moguće samo ako se osigura posao za normalan život svima, a preduvjet je da se napusti princip podobnosti.

Također je kazala da će njihov način kampanje, budući da nemaju novca, biti obilazak trgova, domova i kafića da bi jednostavno predstavili da oni pravaštvo žive. Najavili su da na izbore izlaze u svim izbornim jedinicama, a pod pravaškim kišobranom, kako su nazvali svoju koaliciju, očekuju osvajanje osam zastupničkih mandata. Također vjeruju da će i puno drugih malih stranaka doći u Hrvatski sabor jer je ljudima dosta, kako su rekli, i HDZ-a i SDP-a te da je vrijeme za promjene.

HČSP je u Rakovici održao i sjednicu Glavnog stana gdje su dogovoreni principi sastavljanja koalicijskih listi. Predsjednik Miljak najavio je da će on najvjerojatnije biti nositelj liste u VI. izbornoj jedinici, Ruža Tomašić najavila da će nositi listu u X. izbornoj jedinici. U nekim izbornim jedinicama koalirat će i s Hrvatskim rastom (Hrast).

Općina Rakovica pod pokroviteljstvom Vlade RH proslavlja 140. obljetnicu rakovičkog ustanka i Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Otkrivena je spomen-ploča u spomen na vođe rakovičkog ustanka Eugena Kvaternika, Vjekoslava Bacha i Antu Rakijaša. Budući da je 120 godina nakon neuspjelog rakovičkog ustanka na današnji dan 1991. u Zagrebu proglašena neovisnost koju su rakovički ustanici 1871. godine samo sanjali župan Karlovačke županije Ivan Vučić svim je uzvanicima čestitao oba datuma.