Zakoni, deklaracije i optužnice

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Vukovaru, tijekom predstavljanja Plana 21 Kukuriku koalicije, kako nikakve deklaracije i zakoni neće riješiti pitanje optužnica za ratne zločine koje dolaze iz Srbije. To je problem koji se mora riješiti na najvišoj državnoj razini između dviju država. To nisu stvari koje mogu dogovarati državna odvjetništva jer su nas upravo nejasni dogovori između hrvatskog i srbijanskog državnog odvjetništva i doveli tu gdje jesmo, poručio je Milanović dodajući kako ne napada Vladu, već govori o njezinu propustu.

Milanović se zauzeo za razgovor sa Srbijom i ostalim susjednim državama oko utvrđivanja državne granice rekavši kako Hrvatska tim razgovorima mora prići bez pomisli na ucjenjivanje kakvom je ona bila izložena od strane Slovenije. Osvrnuo se i na predizbornu kampanju ocjenivši da u dosadašnjem tijeku kampanje ima previše otrova, i to onoga koji podsjeća na 1990. godinu. 

Milanović je odbacio tvrdnje iz HDZ-a da će, ako Kukuriku koalicija dođe na vlast, podijeliti 80 posto otkaza. Ne, 99 posto ljudi će ostati, jer Hrvatska nema izbora i ne možemo promijeniti kompletnu radnu snagu u javnom sektoru. Oni koji su u samom vrhu političke piramide, a ti su najglasniji, morat će potražiti novu šansu na novim izborima, dodao je.


Čobanković: Vlada neće odustati od zakona o ništetnosti i deklaracije

Ubrzo nakon predstavljanja Plana 21 Kukuriku kolacije predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije i član Predsjedništva HDZ-a, ministar Petar Čobanković održao je u Vukovaru konferenciju za novinare. Izjavio je da Vlada neće odustati od zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše SFRJ, bivše JNA te Republike Srbije, kao i od donošenja deklaracije o nekim pitanjima suradnje hrvatskih i srpskih pravosudnih tijela.

Imat ćemo kvorum u Hrvatskom saboru za donošenje toga zakona i deklaracije. Griješe svi oni koji govore da to nije dobar potez, naglasio je Čobanković te istaknuo kako Vlada ne može sjediti skrštenih ruku dok dolaze optužnice iz Srbije, nego mora pokušati zaštiti hrvatske branitelje od daljnjih progona i suđenja.

Predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna rekao je da u posljednje dvije godine otkako je na vlasti SDP-ov gradonačelnik Željko Sabo, u Vukovar nije došao nijedan investitor kojega je doveo SDP a, te da aktualna vlast provodi isključivo projekte koje je HDZ pripremio kada je obnašao vlast u gradu.