Krajnji cilj - pobijediti Sarkozyja

Sedam mjeseci prije francuskih predsjedničkih izbora oporbeni socijalisti mogli bi danas izabrati svog kandidata za predsjednika države, a umjereni ljevičar malo poznat izvan Francuske Francois Hollande najveći je favorit.

Socijalistička stranka nada se da će njezin kandidat dobiti neosporni legitimitet na prvim stranačkim predizborima u zemlji, na kojima može sudjelovati svaki birač lijeve orijentacije koji plati jedan euro. Krajnji je cilj pobijediti Nicolasa Sarkozyja na izborima i povratak socijalista u Elizejsku palaču nakon 17 godina.

Danas će se za socijalističku nominaciju natjecati šest kandidata. Hollandeu će najveća suparnica biti Martine Aubry, kći bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa i ministrica rada u posljednjoj socijalističkoj vladi (1997.-2002.). Natječe se i kandidatkinja socijalista na prošlim predsjedničkim izborima Segolene Royal, koju je Sarkozy pobijedio 2007. sa sedam posto glasova razlike.

Ankete sugeriraju da je Hollande ne samo dovoljno popularan za pobjedu na socijalističkim predizborima nego i za uvjerljivu pobjedu nad Sarkozyjem.

Ako nitko od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, drugi krug predizbora održat će se sljedeće nedjelje.