Premijera Hrvatskih kraljeva

Dugometražni igrano-dokumentarni film HRT-a Hrvatski kraljevi, koji obrađuje razdoblje od doseljenja u 7. stoljeću do kraja narodne vladarske dinastije Trpimirovića oko 1100. godine, premijerno je prikazan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Film scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića nastao je kao dio velikog igrano-dokumentarno-obrazovnog projekta, serijala Hrvatski kraljevi, koji se sastoji od sedam pedesetominutnih epizoda.

U toj prvoj ekranizaciji najranijeg i po mnogočemu najzanimljivijeg razdoblja hrvatske povijesti, hrvatski vladari Trpimir, Tomislav, Stjepan Držislav, Petar Krešimir IV., Zvonimir i drugi sada dobivaju svoja lica i karakter, a prvi put će se prikazati i velike ranosrednjovjekovne bitke Hrvata protiv Bugara, Bizanta, Saracena i Mađara. Dosad nisu bile prikazane ni krunidbe hrvatskih kraljeva, a za potrebe serije u cijelosti je rekonstruirana hrvatska kraljevska kruna.

Također su prvi put u hrvatskoj znanstvenoj i kulturnoj povijesti napravljene vjerne rekonstrukcije starohrvatskih crkvi u prirodnoj veličini te glasoviti kneževski i kraljevski kameni natpisi u svom izvornom, odavno izgubljenom obličju, što autori serijala drže kulturološkim pothvatom koji daleko nadmašuje granice pukog filmskog ili dokumentarističkog pristupa. Tijekom izrade serije korištena je najmodernija 3D tehnologija za efekte umnožavanja vojski, izrade zgrada, brodova i sličnih objekata, izrađeno je nekoliko stotina povijesnih kostima, a napravljena su i cijela izvorna srednjovjekovna sela u Lici i Zagvozdu.

Na seriji je sudjelovalo gotovo tisuću ljudi. Glavne uloge tumače novinar HRT-a Vjeran Mišurac (kralj Tomislav), sinjski alkar Boško Vladović (knez Trpimir), časnici HV-a Mirko Penić (knez Branimir) i Tihomir Ajduković (Ljudevit Posavski), student povijesti i arheologije Josip Tabak (knez Borna), profesionalni kaskader Aldo Tončić (kralj Zvonimir), majstor tona HRT-a Dario Mačešić (kralj Stjepan Držislav), montažer Dubravko Prugovečki (dužd Petar Tradenik/Zula), producenti Miro Rezić (knez Mislav/Dobreša) i Miro Mioč (Ljutiša), te sam redatelj i scenarist Domagoj Burić (knez Domagoj/Vukota), koji je skladao i odsvirao glazbu za serijal.

Na seriji su sudjelovali brojni domaći i inozemni stručnjaci, svjetski povjesničari i arheolozi predvođeni profesorom Jacquesom Le Goffom, uglednim stručnjakom za srednji vijek, te profesori s Cambridgea, Oxforda, Sorbonne, sa sveučilišta u Pragu, Varšavi, Beču. Stručni savjetnici serije bili su Neven Budak, najistaknutiji suvremeni hrvatski medievist, te Miljenko Jurković, vodeći hrvatski stručnjak za povijest umjetnosti srednjega vijeka. Supervizor vizualnih efekata je Kristijan Mršić, a izvođači tvrtke Momentum i Vizije. Kostimografkinja je Vjera Ivanković, a scenograf Ivan Ivan.