Grlićev film nagrađen u Londonu

Dugometražni igrani film Neka ostane među nama Rajka Grlića proglašen je najboljim filmom međunarodne konkurencije na 18. filmskom festivalu Raindance koji je jučer završio u Londonu, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Raindance Film Festival posvećen je nezavisnim i inovativnim filmovima, a o pobjednicima je odlučivao žiri u kojemu su bili glumac Dexter Fletcher, redatelj Gillies Mackinnon te radijski i TV voditelj Alex Zane. Nagradu za najbolji film iz međunarodne konkurencije dodijelio je magazin zajednice ljubitelja lomografije i analogne fotografije Lomography.

Film Neka ostane među nama iz 2010., nastao prema scenariju Rajka Grlića i Ante Tomića, je zločesta, indiskretna zagrebačka priča o virovima erotske strasti ispod mirne, trome površine građanske svakidašnjice i običaja. U filmu glume Miki Manojlović, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Daria Lorenci, Nataša Dorčić, Nina Ivanšin, Živko Anočić, Krešimir Mikić. Snimljen je u produkciji Mainframe Production i koprodukciji s NP7 (Hrvatska), Studiom Maj (Slovenija), Yodi (Srbija), te uz potporu Eurimagesa.

Najboljim britanskim filmom na tom festivalu proglašen je Stranger This redatelja i scenarista Eleanor Burke i Ron Eyala, najboljim debitantskim filmom bugarski Tilt Viktora Chouchkova Jr., a najboljim dokumentarcem britanski How to Start a Revolution Ruaridha Arrowa.

Na ovogodišnjem, 19. Raindance Film Festivalu, koji se održao od 28. rujna do 9. listopada, prikazana su 94 dugometražna i 137 kratka filma, čime se Raindance učvrstio na mjestu jednog od vodećih europskih nezavisnih filmskih festivala.