Kladioničarske spletke oko 'Nobela'?

Državno odvjetništvo u Švedskoj ispituje glasine da je ime ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost procurilo prije službene objave. Takvu neviđenu sramotu oštro demantiraju u Akademiji.

Na britanskoj kladionici Ladbrokes glavni favorit za Nobelovu nagradu na području književnosti 2011. godine bio je Adonis, 81-godišnji Libanonac rođen u Siriji, pa tek onda švedski pjesnik Tomas Transtroemer.

Nekoliko sati nakon službene objave Šveđanin je naglo postao glavni favorit, a ulog na njegovo ime doslovno je preko noći prestao biti garancija za veliku dobit na kladionicama. Na to da tu nešto nije u redu ukazali su mediji, a Odjel za borbu protiv korupcije pri štokholmskom državnom odvjetništvu odlučio provjeriti, piše Deutsche Welle. 

Šef ureda Švedske akademije Odd Zschiedrich je priopćio da je osim 18 članova Akademije samo pet zaposlenika znalo prije službene objave tko će ove godine dobiti Nobela za književnost, no Akademija tvrdi da iz njezinih krugova informacije nisu procurile.