Domingo u zagrebačkoj Areni

Španjolski operni pjevač i jedan od najpoznatijih svjetskih tenora Placido Domingo održat će danas u zagrebačkoj Areni koncert u pratnji Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Eugena Kohna. Medijski pokrovitelj je HRT. 

Tenor jedinstvena, dramatična glasa s rasponom od više od četiriju oktava, s dosadašnjih 136 opernih uloga i više od 3500 izvedaba, Domingo je pjevao u više uloga nego ijedan drugi tenor u povijesti. Snimio je više od 50 glazbenih spotova te više od stotinu nosača zvuka kompletnih opera, kompilacija arija i dueta, što mu je priskrbilo 12 Grammyja, od toga tri latinska.

Domingo, koji održava samo deset gala koncerata na godinu, u svijetu je poznat i kao jedan od danas slavnih Trojice tenora, uz pokojnog Luciana Pavarottija i Josea Carrerasa, koji su zajedno nastupali devedesetih godina 20. stoljeća.

Uoči humanitarnog koncerta, koji se za dva dana održava u zagrebačkoj Areni, Anti Batinoviću dao je ekskluzivni intervju.

Pogledajte u videoprilogu.

Na konferenciji za novinare istaknuo je kako mu je veliko zadovoljstvo treći put gostovati u Hrvatskoj te nakon Splita i Pule nastupiti i u Zagrebu.

Susret s novom publikom uvijek je poseban, a na teško pitanje što to neka određena publika voli čuti, nastojimo odgovoriti programom koji, poput ovog pripremljena za Arenu, predstavlja mješavinu opere, operete, sarsuele i Broadwaya, kako bi se u našoj izvedbi našlo ponešto za svakoga, kazao je.

Kad pjevate, uvijek morate vjerovati da upravo nastupate u najboljoj operi na svijetu, bez obzira na to što ona to objektivno možda i nije, te uvijek morate nastojati dati najbolje od sebe, kazao je Domingo objašnjavajući svoj odnos prema ulogama.

O mogućem povlačenju iz pjevanja kaže kako nikako ne namjerava imati oproštajnu turneju. Povući ću se kad osjetim da više ne osjećam strast; ne želim pjevati ni dana duže nego bih trebao, ali ni dana kraće nego bih mogao, kazao je.

Jedan od najslavnijih tenora današnjice, u svijetu poznat i kao jedan od danas slavnih "trojice tenora" uz pokojnog Luciana Pavarottija i Josea Carrerasa, posebno se osvrnuo na status klasične glazbe u suvremenom obrazovnom sustavu, napomenuvši kako uvijek kamo god dođe naglašava da je važna izobrazba novih naraštaja u klasičnoj glazbi.

Klasična glazba trebala bi biti dio obveznog formalnog obrazovanja, djeca bi o njoj trebala učiti u školi, kazao je.

Slavni će operni pjevač u Zagrebu izvesti poseban program, biran samo za zagrebačku publiku. Gosti će mu biti američke sopranistice Angel Blue i Micaele Oeste te hrvatski pjevač Tony Cetinski.