Dobar dan, Kino

Godinu dana dijelila sam s vama svoja zapažanja o životu u Americi. I cijelo ljeto čekala neki unutrašnji zov da se opet oglasim. Stigao je u obliku nenadane prilike za „Kung fu putovanje Kinom“. Organizira ga hrvatska redakcija Kineskog radija internacional – CRI sa sjedištem u Pekingu. Novinari iz 6 zemalja njihovi su gosti.

Je li „prst sudbine“ da ono što sam studentski vježbala godinu dana na Divljem Zapadu imam priliku oprobati u službenoj praksi na Dalekom Istoku? No, kako se ne bavim vidovnjaštvom, već novinarstvom, uvijek se radije oslanjam na činjenice. Njih u prvom nastavku privremenog dvotjednog dopisništva iz Kine, prva tri dana dijelim na tri naj.

Najveći izazov: multimedijalno izvještavanje. Sa mnom je Ivica Grudiček. On mladi novinar-snimatelj, ja stara ˝novinarka opće prakse˝, nova u novim medijima. Radimo sve informativne sadržaje – za televiziju, radio, web. Posao dijelimo prema prilikama i sposobnostima. Desna nam je ruka Yin Mu, kolega koji, je razinom hrvatskog pošteno zaslužio drugo ime Dragan.

Najveća fascinacija: život na kineskom selu. Nedaleko od grada Wen Xiana, nadomak Žutoj rijeci, na blatnjavom putu prema brani za zaštitu njiva od poplava i Parku kung fua, kao da se trenutno prebacite u srednji vijek: seljaci zgureni nad biljkama koje hrane i liječe - kineski krumpir, krizantema, dihuang i niuši. S druge strane ceste blista Institut za razvoj četiriju medicina. Oko njega iste one četiri biljke uzgajaju na golemim dobrima organizirani seljaci. Tu je i tvornica proizvoda od čajeva i energetskih napitaka, do slastica i parfema. U posao su ušli samostalni investitori. Rezultati su vidljivi: počeo je izvoz u druge pokrajine. To se zove brendiranje na kineski način. 

Najvažnija stvar: kung fu. To je povod za dolazak novinara. Razlog su troje mladih Europljana, koji su na natječaju za majstore kung fua izvan Kine provedenom web-stranicama CRI-a osvojili najviše glasova: Čeh Tomaš Storek, Rus Miša Projekt i pola Talijanka - pola Hrvatica Angelica Cukon. Video  koji svjedoči o vještini svih natjecatelja neka vam bude uvod u naše iduće javljanje, nakon nekoliko dana provedenih s njima na izvorima jedne od najpopularnijih borilačko-duhovnih vještina na svijetu. I svakako pogledajte izvještaj o početku putovanja u podnevnom HTV Dnevniku.