Dobitnici Europske nagrade za književnost

Objavljena su imena dvanaest dobitnika ovogodišnje nagrade EU-a za književnost, koja se dodjeljuje najboljim novim autorima ili najvećim književnim nadama.

Dobitnici ovogodišnje europske nagrade za književnost su Kalin Terziyski (Bugarska), Andrej Nikolaidis (Crna Gora), Tomaš Zmeškal (Češka), Kostas Hatziantoniou (Grčka), Ofeigur Sigurdsson (Island), Inga Zolude (Latvija), Iren Nigg (Lihtenštajn), Immanuel Mifsud (Malta), Rodaan Al Galidi (Nizozemska), Jelena Lengold (Srbija), Ciler Ilhan (Turska) te Adam Foulds (Velika Britanija).

Osim nagrade od pet tisuća eura, dobitnicima se pruža mogućnost da njihovo djelo bude prevedeno na druge europske jezike te da se tako predstave široj europskoj publici.

Čestitam iznimnim dobitnicima ovogodišnje nagrade i nadam se da će iskoristiti ponuđenu priliku za pomoć u 'književnom prijevodu' kako bi što više čitatelja, na što većem broju jezika, mogalo uživati u njihovim djelima, rekla je europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androulla Vassiliou.

Godišnja nagrada EU-a za književnost, koja se dodjeljuje iznimnim književnim talentima koji su u posljednjih pet godina objavili od dvije do pet knjiga, obuhvaća 36 zemalja uključenih u program za kulturu EU-a - 27 zemalja članica plus Bosna i Hercegovina, Island, Lihtenštajn, Norveška, Hrvatska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska.

Ovogodišnjim će dobitnicima nagrade biti uručene na svečanosti u Bruxellesu 28. studenoga.