Hrvatski štandovi na sajmu knjiga u Frankfurtu

Ovogodišnji 53. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu, na kojem izlaže oko 7384 izlagača iz stotinjak zemalja, otvoren je za predstavnike struke. Organizatori očekuju kako će sajam posjetiti oko 300 tisuća ljudi.

Dubravka Nemec iz Ministarstva kulture Republike Hrvatske izjavila je kako su danas na hrvatskom štandu predstavljene knjige Tanje Mravak i Maše Kolanović. Nemec je podsjetila kako ove godine Hrvatska ima dva svoja štanda te da je jedan od njih rezerviran za dječju knjigu.

Podsjetila je i kako će sutra na Hrvatskom štandu biti organiziran sastanak stranih nakladnika na kojem će nazočiti i četiri hrvatske autorice - Ivana Simić Bodrožić, Olja Savičević Ivančević, Maša Kolanović i Tanja Mravak.

Na Frankfurtskom sajmu knjige u okviru hrvatskih štandova knjige izlaže Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, a na posebnom štandu još sedam hrvatskih nakladnika - Školska knjiga, Algoritam, Verbum, Kršćanska sadašnjost, Profil, Naša djeca i VBZ.

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske novčano je poduprlo nastup hrvatskih nakladnika u Frankfurtu s 400 tisuća kuna, Hrvatska gospodarska komora (HGK) s 25 tisuća kuna. Za samostalni nastup nakladnici su izdvojili 40 tisuća kuna, dodala je Šikić.

Na ovogodišnjem sajmu iznimno mjesto zauzimaju elektronske knjige i njihovi multimedijski sadržaji pa organizatori ističu kako čvrsto vjeruju u mogućnost suživota papirnatih i elektronskih izdanja knjige.

Zemlja gost ovogodišnjega Frankfurtskoga sajma knjiga je Island.