Oproštaj od Delmate

Uz napjev Dalmatino povišću pritrujena u izvedbi mnogobrojnih okupljenih klapa te u nazočnosti tisuća prijatelja i poštovatelja, na splitskom je groblju Lovrinac poslijepodne pokopan maestro Ljubo Stipišić Delmata - bard dalmatinske klapske pjesme i pučkog pjevanja.

Prije toga u splitskom HNK održan je komemorativni skup u spomen na maestra.
Čovjek vrijedi onoliko koliko ostaje iza njega, a Delmata je dobro znao da je Dalmacija najveća u malom čovjeku. On je živio glazbu, radio je s guštom, bio je sidro pjesme u pristaništu koje se zove Dalmacija, rekao je, opraštajući se od velikog maestra, pjesnik Jakša Fiamengo.

Delmata je rođen 28. rujna 1938. godine u Vrbanju na otoku Hvaru. Bio je melograf, aranžer, skladatelj i dirigent koji je glazbu učio kod Josipa Zjačića i Silvija Bombardellija u Splitu. Autor je više kantata i oratorija. Zapisao je više stotina pučkih napjeva i vodio više klapa i pučkih pivača - Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir, Vokalisti Salone, Chorus Cantores... Dio skladbi sabrao je i za dječje i školske zborove u knjizi Moje prve 22 skladbe (Zadar, 2010.). 

Objavio je nekoliko knjiga pjesama i aforizama - Rod titanski rod žgincani, Kušaonica smisla, Zidovi straha, U umu um, Sjeme vremena, Ovisnici o očajanju, Odgađanje spasa, Knjiga uzroka, knjiga posljedica; tri igrokaza za djecu - Zla hrid, Poslije svjetla, Povratak...