Sukob na MIP-u, SDP traži raspuštanje Sabora

Burna i mučna sjednica Saborskog mandatno-imunitetnog povjerenstva. Na njoj se raspravljalo o skidanju imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću kojeg je HDZ tužio zbog klevete. Unatoč činjenici da u 20 godina demokratskog sabora, nikome zbog toga nije skinut imunitet, vladajući su to pokušali, tvrdeći da je riječ o govoru mržnje i diskriminaciji. SDP-ovci su pak odgovorili da HDZ uopće nije ovlašten podnositi zahtjeve Povjerenstvu.

Na kraju, Jovanoviću ipak nije skinut imunitet jer se oporbi priklonio HDZ-ov koalicijski partner - SDSS. Za zahtjev HDZ-a da se Jovanoviću skine imunitet glasovalo je četvero članova MIP-a iz te stranke, no petero, iz SDP-a, HDSSB-a i SDSS-a, bili su protiv, pa predložena odluka o skidanju imuniteta nije prošla.

Međutim, sjednicu je obilježio ispad osobe koja uopće nije član Povjerenstva - Vladimira Šeksa. U seksističkom napadu obrušio se na SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol. Sobol je Šeksa prozvala da se ponaša kao sudac i bez pristojnosti, na što joj je on poručio: Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange. Nećete me vi učiti moralu, poručio je Šeks SDP-ovoj zastupnici, koja mu je, izlazeći iz dvorane, uzvratila da ga može biti sram za to što je izrekao.

A u drugom ispadu, HDZ-ovac Tomislav Čuljak papirima je gađao SDP-ova zastupnika Arsena Bauka. Bauka je zasmetalo što Sesvečan na glasovanje nije dao njegov prijedlog da se HDZ-ov zahtjev odbaci kao nepotpun, na što je poručio da je takvo nepoštivanje procedure samo potvrda da je Jovanović bio u pravu. Čuljak je na to žestoko reagirao, bacivši papire na stol, te ističući da nitko ne smije 220 tisuća članova HDZ-a nazivati zločincima.

SDP je zbog svega zatražio raspuštanje Sabora. Kao razlog, potpredsjednica Kluba SDP-a Milanka Opačić, navela je crnila, blata i prljavštine koje HDZ širi u Saboru, a u čemu SDP ne želi sudjelovati. Mislim da je krajnje vrijeme da ovaj parlament prestane s radom, jer je jedan dio u palamentu prešao granice normalnog parlamentarnog ponašanja, kazala je Opačić reagirajući na sjednicu MIP-a.

HDZ je danas pokušao napraviti presedan u Saboru, a to je da zastupnicima proglasi kazneno djelo verbalnog delikta, kazala je Opačić dodajući kako HDZ u tome za sada nije uspio jer nije bilo dovoljno onih koji su na sjednici MIP-a podržali takvu odluku.