Izložba remek-djela zlatarstva

Izložba Remek-djela zlatarstva iz zbirke Thyssen-Bornemisza - Simboli luksuza, jedne od najznačajnijih privatnih kolekcija europskog zlatarstva, svečano je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

Riječ je o, po riječima ravnatelja MUO Miroslava Gašparovića, zbirci uporabnih predmeta koji fasciniraju svojom umjetničkom ljepotom i savršenošću izrade i jednoj od najvrjednijih i najznačajnijih izložbi primijenjenih umjetnosti održanih posljednjih desetljeća u Hrvatskoj.

Kustosica izložbe Arijana Koprčina naglasila je kako je riječ o vrhunskoj privatnoj kolekciji, jednoj od rijetkih toga ranga uopće, pretežno srebrnarstva s njemačkog područja. Kolekcija je izuzetno kvalitetna i dragocjena iz više razloga, dodala je - kako sa stanovišta povijesti umjetnosti, jer daje uvid u presjek materijala od 15. do 18. stoljeća, tako i sa stanovišta stila.

Međutim, ova zbirka je izuzetna i sa stanovišta povijesti tehnologije, jer ukazuje na presjek svih materijala koji su korišteni u izradi skupocjenog reprezentativnog posuđa ne samo srebra i zlata, već i poludragog kamenja, koje je u to doba smatrano najvećom skupocjenošću, kazala je, napomenuvši da je, osim reprezentativne, svo izloženo posuđe imalo i svoju pravu uporabnu ulogu.

Zbirku Thyssen-Bornemisza utemeljio je barun Heinrich Thyssen-Bornemisza 1920. Danas se nalazi u posjedu njegove nasljednice austrijske kolekcionarke umjetnina Francesce von Habsburg.

Izložba će biti otvorena do 5. veljače 2012.