"Iza zatvorenih vrata" u ZKM-u

U sklopu Ciklusa europskog kazališta u Zagrebačkom kazalištu mladih danas i sutra bit će izvedena predstava Iza zatvorenih vrata, u režiji Vladimira Steyaerta i u koprodukciji La Comédie de Saint-Etienne, La compagnie Vladimir Steyaert i ZKM-a.

Dramu je potkraj 1943. napisao je J. P. Sartre, a uprizorena je 1944. u Parizu. Troje sudionika susreće se na samrti u istoj prostoriji - međusobno se ne poznaju, potječu iz različitih društvenih slojeva, ne dijele ista uvjerenja, ali se suočavaju s istom činjenicom, ne uspijevajući pobjeći od svoje sudbine.

U sloganu Pakao - to su drugi! život se osjeća i doživljava preko drugih, Sartre zagovara egzistencijalizam u punom smislu te riječi, zaokupljen sudbinom čovjeka, njegovom teško podnošljivom slobodom, neopozivim izborom i moralnom odgovornošću.

U međunarodnom ansamblu uz Uršu Raukar, glumicu Zagrebačkog kazališta mladih, u predstavi glume Roger Atikpo, Adela Minae i Antoine Sastre.

Zagrebačko kazalište mladih 2006. pokrenulo je Ciklus europskog kazališta koji sadrži najaktualnija europska ostvarenja. Namjera je istoimena projekta približiti zagrebačkoj publici zbivanja na suvremenoj europskoj kazališnoj sceni.