Popovac: Kulturološki pothvat bez presedana

Dugometražni igrano-dokumentarni film Hrvatski kraljevi Hrvatske radiotelevizije, u režiji Domagoja Burića, nastao kao dio serijala čije emitiranje počinje u petak, 14. listopada, na Prvom programu HTV-a, premijerno je prikazan večeras u KD-u Vatroslava Lisinskog.


Među brojnim uzvanicima premijeri su nazočili i predsjednik Republike Ivo Josipović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić. Uzvanicima i gostima HRT-a najskuplji su projekt nacionalne televizije predstavili predsjednik HRT-ove Uprave Josip Popovac, stručni suradnik na projektu, povjesničar Neven Budak, te autor Burić koji je odsvirao i glavnu glazbenu temu serijala.


Serijal o hrvatskim kraljevima kulturološki je pothvat bez presedana u novijoj povijesti, ocijenio je Popovac.

Film je sažet prikaz tematike kojom se u sedam pedesetominutnih epizoda bavi serijal koji obuhvaća više od tri stoljeća hrvatske povijesti. Serija je snimana godinu i pol dana na 28 raznih lokacija po Hrvatskoj te u studijima HRT-a. Nakon toga počelo se s postprodukcijom, montažom, snimanjem glazbe, kolor-korekcijama te izradom vizualnih i zvučnih efekata.


Hrvatski kraljevi od petka na HTV-u 1


Budući da sam imao sreću raditi s vrhunskim profesionalcima kojima nije teško padao naporan i dugotrajan rad, znatnijih problema, osim vremenskih uvjeta, nije bilo, rekao je Domagoj Burić, koji osim scenarija i režije potpisuje glazbu u filmu. Kako je riječ o opsežnom projektu, nemoguće je reći točan broj ljudi koji su radili na seriji, no bilo je stotinjak članova uže ekipe, televizijskih djelatnika te stručnjaka za povijest srednjega vijeka, kao i vizualnih i kompjutorskih stručnjaka, dodao je.


Burić ističe kako slične serije u inozemstvu, poput BBC-jevih, stoje od 10 do 20 puta više nego Hrvatski kraljevi, no o njezinoj cijeni nije govorio s obzirom na to da je to poslovna tajna.


Obrazovni projekt


Seriju je potpuno financirao HRT, no ono što je mnogo važnije od cijene jest to da to nije igrani film, nego obrazovni projekt rađen u dokumentarno-igranoj formi koji može imati više namjena, kao edukativni film za odrasle ili za djecu te kao specifično umjetničko djelo ili osebujan televizijski proizvod, naglasio je Burić, dodavši da je iznimno zadovoljan rezultatom.