Arheolozi pronašli alat star 100 tisuća godina

Južnoafrički arheolozi u jednoj spilji na jugu zemlje pronašli su dvije velike školjke stare 100 tisuća godina u kojima su naši preci čuvali alat te fini prah boje okera, objavio je časopis Science. Te svojevrsne kutije za alat, pronađene u spilji Blombos 300 km od Cape Towna, važna su etapa u evoluciji složenih mentalnih procesa čovjeka, objašnjava profesor Christopher Henshilwood sa sveučilišta Witwatersrand u Johannesburgu.

Te dvije kutije za alat pronađene su na mjestu gdje su prije 100 tisuća godina ostavljene. Sadržavale su oker, kosti, drveni ugljen, kotur za brušenje i kamenje koje je služilo umjesto čekića. Otkrića dokazuju da su tadašnji ljudi imali spoznaje kako pronaći, kombinirati i uskladištiti tvari koje su mogli rabiti za poboljšanje društvenih obreda, rekao je Henshilwood. Oker prah možda je služila za ukrašavanje, oslikavanje i zaštitu kože, a mogao se upotrebljavati i za ukrašavanje odjeće, objasnio je.

Henshilwood i njegova međunarodna istraživačka ekipa vode iskapanja od 2008. godine, a kutije za alat bit će izložene u muzeju Iziku u Cape Townu, prenosi Hina.