Premijera Nosferatua u Teatru ITD

Nosferatu je naziv prve ovosezonske premijerne predstave u Teatru ITD, koja će biti izvedena večeras, a na scenu ju je postavio redatelj Saša Božić u suradnji s izvođačima Petrom Hrašćanec Herceg, Markom Jastrevskim i Damirom Klemenićem i uz pomoć francuskog dizajnera svjetla Brune Pocherona.

Predstava razvija niz plesnih i kazališnih eseja, diptiha na temu konstitucije izvođača i korištenja tijela kao sredstva razumijevanja izvedbe. Polazište predstave su roman Umjetnica tijela Dona DeLilla te ciklus filmova o Nosferatuu.

Dok Umjetnica tijela u fokus stavlja virtuoznost u kojemu opsesivno bavljenje tjelesnošću postaje umjetničkim činom, u Nosferatuu je tijelo skandal, njegova prisutnost unosi nemir u prividni red društveno prihvatljive ideje o tijelu, naglasio je redatelj Saša Božić.

Uz premijeru će u foyeru Teatra ITD biti postavljena i svjetlosna instalacija Brune Pocherona i Damira Šimunovića pod nazivom Fantom svjetla. Instalacija, kao referenca na predstavu, prikazuje tri filma o Nosferatuu u verzijama vrlo niske rezolucije slike i kvalitete zvuka. Afirmirajući i koristeći dostupnost kinematografskog materijala putem internetskih alata poput Youtubea, a koje karakterizira niska rezolucija slike, loša kvaliteta zvuka, rezanje filmova na manje dijelove i sl., Fantom svjetla želi reflektirati naše navike konzumiranja slika putem nisko-rezolutnih ekrana, prenosi Hina. Fotografije potpisuje Damir Žižić.