"Tiranosaur" otvorio 9. Zagreb Film Festival

Projekcijom britanskog filma Tiranosaur u režiji glumca Paddyja Considinea, neobičnom pričom o emotivnom odnosu između autodestruktivnog alkoholičara i kršćanske humanitarke, u zagrebačkom kinu Europa otvoren je 9. Zagreb Film Festival na kojemu će se u idućih osam dana prikazati ukupno 90 filmova.

Na svečanosti otvorenja uručena je Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata, koja se u spomen na preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) dodjeljuje od prošle godine. Ovogodišnji je dobitnik te nagrade redatelj Hrvoje Hribar, izvršni direktor HAVC-a, koji je nagrađen za istaknuti doprinos na području filmske umjetnosti i promicanje hrvatskog filma.

Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, poželjevši dobrodošlicu mnogobrojnim gostima koji su došli u Zagreb, a direktor festivala Boris T. Matić izrazio je nadu da manje novca nego prošle godine, a mnogo manje nego pretprošle, koliko je festival dobio za ovogodišnje izdanje neće utjecati na kvalitetu programa.

Zagreb Film Festival ugostit će stotinjak autora, glumaca i filmskih profesionalaca iz cijeloga svijeta, a na otvorenju je bio i Diarmid Scrimshaw, producent filma Tiranosaur, koji je na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu osvojio nagrade za najbolju režiju i glavne uloge.

Među istaknutijih gostima najavljeni su izraelski redatelj Eran Kolirin, autor filma Razmjena, Michael Fuith, glavni glumac austrijskog filma Michael, Emma Levie, glavna glumica nizozemskog filma Lena, ekipa slovenskog filma Izlet debitanta Nejca Gazvode te u funkciji člana glavnog žirija Peter Suchitzky, filmski snimatelj i bliski suradnik Davida Cronenberga.

Zagreb Film Festival dodjeljuje nagradu Zlatna kolica u kategorijama dugometražnog igranog filma, dokumentarnog filma, kratkog igranog filma te za najbolji hrvatski film u programu Kockice, a T-Com sponzorira nagradu publike za najbolji film.