Godišnjica pogibije generala Zadre

Komemorativnim skupom ispred spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj četvrti Borovu naselju danas je obilježena 20. godišnjica pogibije general bojnika Blage Zadre (1944. - 1991.). Blago Zadro istinski je heroj Vukovara i Domovinskog rata, rekao je na komemorativnom skupu potpredsjednik Vlade Petar Čobanković te dodao kako je Zadro bio običan čovjek koji se ni po čemu nije izdvajao od drugih, ali se među prvima odazvao pozivu dr. Franje Tuđmana i postao jednim od najvećih junaka Domovinskog rata.

Na komemoraciji su govorili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i Tomislav Josić uime Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Trpinjska cesta koja je, uz vukovarsko-srijemski HDZ, bila i organizator komemorativnog skupa. Josić je iskazao žaljenje što se, kako je rekao, na skupu okupilo malo  Vukovaraca te ustvrdio kako bi se, da je živ, danas zacijelo i ime Blage Zadre našlo na nekoj od srbijanskih optužnica.

Uoči komemorativnog skupa mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće na grobu generala Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. U crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju služena je misa zadušnica.

General bojnik Blago Zadro poginuo je u obrani Vukovara, nedaleko od Trpinjske ceste u Borovu naselju 16. listopada 1991., gdje je bio zapovjednik obrane. Jedan je od osnivača vukovarskog HDZ-a. Činom general bojnika odlikovao ga je posmrtno pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i jedini je vukovarski branitelj s tako visokim vojnim činom. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. iz masovne grobnice na Novom groblju zajedno s 937 drugih žrtava srpske agresije na Vukovar, a pokopani su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uz posmrtne ostatke njegova sina Roberta koji je 1992. poginuo na hercegovačkom ratištu.