Od Wenxiana do Denfenga


Kung fu putovanje Kinom 2011. u punom je zamahu. Samo da podsjetim, organizira ga hrvatska redakcija Kineskog Radija Internacional, koji ima jedinu web-stranicu na hrvatskom jeziku u toj zemlji s milijardu i pol ljudi. Cilj je akcije izbor službeno rodnog mjesta najpopularnijeg kineskog sporta. 

Mi novinari pratimo troje mladih europskih pobjednika natječaja za majstora kung fua izvan Kine. Usput učimo kako taj sport, nazvan još wushu ili wuyi, ima bezbroj stilova i škola. Angelica radi nanqui tj. južni taiji, Mihail shaolin, a Tomaš wudang, koji ima elemente baji boksa.     

Dosad smo prošli kroz dvije pokrajine koje svjedoče o višeznačnosti kung fua. Glavni mu je motiv, naravno, zdravlje. Kad smo u gradu Wenxianu pitali ranojutarnje vježbače taijia kako često tu dolaze, svi su odreda rekli svaki dan. Rumeni djedice i bake koje s lakoćom rade špagu, uglavnom su prešli sedamdesetu.


U obližnjem je selu Chenjiagou mještanin Chen Wangting u 17. stoljeću stvorio taiji, spoj tjelovježbe, znanosti i filozofije. Poznati znak za jin-jang, preslikan je s nedalekog mjesta gdje se miješaju Žuta i Čista rijeka, stvarajući gdjekad dvobojne vrtloge. Znamenje na novom mostu preko rijeke Huagho svjedoči o tome.

Taj put vodi u Dengfeng, grad kojem je povijest donijela mudrost, a moderna vremena kung fu turizam. Na Shongshang planini iznad njega je vjerojatno najpoznatiji hram shaolina izvan Kine. Redovnici u nježno-sivim ili haljama boje šafrana, ne dopuštaju slikanje unutar hrama, ali ispred njega su vrlo raspoloženi za razgovor s mnoštvom posjetitelja i trgovinu suvenirima.

U samom je gradu na svakom koraku škola za učenje shaolina. Songjang akademija, u kojoj nas je dočekao svekineski susret toga sporta, ima oko 12 tisuća polaznika. A Shaolin Epo Wushu College svake ih godine upiše po 2 tisuće i osvoji u prosjeku 500 medalja. 


Uvijek sam se pitala kako se ta drevna filozofija uklapa u današnju post-revolucionarni život prosječnog Kineza. Slušajući direktora te škole, koji je istodobno jedan od 10 najboljih majstora shaolina i ugledni narodni poslanik, kako govori o jedinstvu neba i čovjeka posredstvom kung fua po slikom na kojoj su Marx, Lenjin i Mao, nametno mi se jedan od mogućih odgovora: Kina je zemlja s tisuću lica i na svakom se od njih oslikava jin i jang – nekad susretljivi osmijeh, nekad razarajući bijes, upravo kao i u prirodi. A bit je postići sklad s prirodom. 

Vidjet ćemo kakve poruke donosi Cangzhou, grad koji njeguje sve stilove kung fua. No zasad pogledajte video-razglednice koje je za vas snimio i montirao Ivica Grudiček.