Velika izložba Joana Miroa u Barceloni

Zaklada Juan Miro u Barceloni organizirala je veliku retrospektivnu izložbu tog katalonskog slikara i kipara, jednog od najistaknutijih modernih umjetnika, koja okuplja više od 150 njegovih djela iz javnih i privatnih zbirki iz cijelog svijeta.

Organizirana u suradnji s londonskim muzejom Tate Modern, gdje je gostovala od 14. travnja do 11. rujna, izložba jezikom umjetnosti priča priču Miroova života i povijesnog trenutka u kojemu je živio.

Stvarajući u Barceloni i Parizu, Miro je u svoja dijela ugradio dio raspoloženja Španjolskog građanskog rata i prvih mjeseci Drugog svjetskog rata u Francuskoj, kao vlastiti strastven odgovor na jedno od najturbulentnijih razdoblja novije europske povijesti.

Izložba obuhvaća brojne slike, crteže, skulpture i grafike iz raznih razdoblja tijekom šest desetljeća njegove izvanredne karijere.

Miro (1893.1983.), slikar, kipar i keramički umjetnik, često je otvoreno izražavao prezir spram konvencionalnih metoda slikanja, smatrajući ih simbolima buržoaskog društva. Za sobom je ostavio opus od 11.000 radova.

Zaklada Joan Miro utemeljena je 1975. kao središte proučavanja moderne umjetnosti, a u svojem fundusu ima golemu zbirku crteža, knjiga, izložbenih kataloga, kritičkih osvrta, časopisa, korespondencije i drugih dokumenata koje je donirao sam Miro.

Zahvaljujući novim donacijama, Zaklada kontinuirano širi zbirku, zbog čega je postala ključna referentna točka za istraživanja o radu toga umjetnika a u svojem vlasništvu ima i knjižnicu koja raspolaže bogatom bibliografskom građom umjetnosti 20. i 21. stoljeća.