"Grk Zorba" i u splitskome HNK

Nakon uspješne premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu, balet "Grk Zorba" večeras će premijerno biti izveden i na pozornici splitskoga HNK.

Balet, na glazbu Mikisa Theodorakisa i u koreografiji Mađara Istvana Herczoga, oživljava Zorbu, junaka istoimenog romana grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa. Splitski balet tijekom izvedbe "Grka Zorbe" plesat će bez orkestralne pratnje, a u glavnoj će se ulozi izmjenjivati gosti.

Na premijernoj izvedbi u utorak Zorbu će tumačiti prvak Baleta zagrebačkog HNK Azamat Nabiullin, a u srijedu Nizozemac i solist Baleta Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora Sytze Jan Luske. U ulozi pisca Johna izmjenjuju se Artja Žusov i Alan Alberto, a u ulozi udovice Irina Čaban i Elena Nikolajeva. Ostale solističke uloge dobili su Igor Gluškov, Remus Dimache, Dmitrij Rodikov, Monica Dinoni, Korana Bilan, Jeva Karpilovska, Simona Caputo i Vladimir Šuvalov.

Riječ je o priči o mediteranskome homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtakija stvarnost malenoga grčkog sela pokušava učiniti boljom. Kazantzakis je roman napisao 1946., no pravu je popularnost "Grk Zorba" stekao 1964., kada je snimljen film u kojem je glavnu mušku ulogu tumačio Anthony Quinn.