Otvoreni Dani hrvatskog turizma

Tradicionalni godišnji susreti turističkih djelatnika Dani hrvatskog turizma - DHT otvoreni su večeras u Hotelskom naselju Solaris u Šibeniku. Okupili su više od dvije tisuće domaćih i stranih sudionika koji će do 21. listopada na više od 50 stručnih skupova i foruma raspravljati o rezultatima ovogodišnje sezone i planovima za iduću godinu.

Istaknuvši na otvorenju da je u Vladu upućen plan turističkih mjera za iduću godinu koji uz ostalo sadrži i mjere za daleka tržišta, avio kompanije i touroperatore te razmatranje poreznog rasterećenja za turizam u sklopu predstojeće porezne reforme, ministar turizma Damir Bajs kazao je da sve to treba donijeti bolju 2012. od ove turistički najuspješnije godine do sada. Taj bi plan, kako se očekuje, Vlada trebala razmotriti na sjednici idućeg tjedna.

Bajs je naveo da je u zadnje četiri godine u hrvatski turizam uloženo 6 milijardi eura, od čega su 3 milijarde eura uložili hotelijeri, a donošenje zakon o turističkom zemljištu te pristup europskim fondovima zasigurno će nastaviti investicije u turizmu.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić pozvao je sudionike skupa da razgovaraju s prisutnim HTZ-ovim direktorima stranih predstavništava (njih 20-ak) kako bi se Hrvatska još bolje pozicionirala u svijetu.

Bulić je najavio da će se ove godine na DHT-u prvi put dodijeliti i nagrade za najbolje kulturne projekte u turizmu, uz već tradicionalne nagrade za najbolja odredišta primorske i kontinentalne Hrvatske Plave i Zelene cvjetove, nagrade 25-orici najboljih djelatnika u turizmu, te nagrade HGK/HRT Turistički cvjetovi-kvaliteta za Hrvatsku.

Dane hrvatskog turizma, kao i zadnjih nekoliko godina, zajednički organiziraju Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radio televizija, a okupili su predstavnike resornih ministarstava nekoliko stranih zemalja, UNWTO-a, stranih touroperatora i medija.